De nieuwe Spelregels!

KNHB / DWF  |  29-8-2015
Nieuwe Spelregels vanaf 1 augustus 2015:

• Bij alle seniorenwedstrijden geldt dat een bal door een speler boven schouderhoogte gespeeld mag worden met zijn stick. Er moet op gelet worden dat het spelen op deze wijze geen gevaar met zich meebrengt. Gebeurt dat wel, dan wordt een overtreding gemaakt. Scheidsrechters moeten nog meer dan voorheen letten als een bal bv. met een hoge scoop wordt gespeeld bij wie deze bal terecht gaat komen en of er spelers bij elkaar in de buurt staan. De kans dat de bal boven schouderhoogte wordt gespeeld is aanwezig en kan gevaarlijk spel tot gevolg hebben. Preventief fluiten voorkomt dan een hoop irritatie bij spelers. Het ‘hengelen’ naar de bal wat voorheen niet mocht is nu dus wel toegestaan, mits het geen gevaar als gevolg heeft. Bij juniorenwedstrijden geldt bovenstaande regelwijziging niet en blijft het zoals het was, dus alleen spelen boven schouderhoogte bij een schot op doel verdedigen.

• De lange corner wordt nu niet meer genomen op 4,5 meter van de hoekvlag op de zijlijn, maar nu wordt deze genomen op de 23 meter lijn loodrecht op de plaats waar de bal over de achterlijn is gegaan. De bal moet op de 23 meterlijn liggen en er niet achter omdat je dan de regel zou kunnen omzeilen om de bal eerst 5 meter te laten rollen voor deze de cirkel in gespeeld mag worden en dat is dus niet de bedoeling. Iedereen 5 meter afstand bij het nemen van de lange corner. Je geeft de lange corner wel op de manier aan zoals je dat altijd deed, met een horizontaal gestrekte arm wijzen naar de betreffende hoekvlag.

• Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkel wordt genomen op de plaats van overtreding en dus niet meer teruggelegd. Alle andere spelers dan degene die de bal gaat nemen, moeten op minimaal vijf meter afstand gaan staan. Verdedigers die in de cirkel staan mogen binnen de vijf meter afstand blijven staan, maar mogen totdat de bal door een tweede speler is geraakt of de bal vijf meter heeft afgelegd niet buiten de cirkel komen. Het begeleiden van de aanvaller van binnen de cirkel is toegestaan, zolang ze niet de bal spelen of een poging doen de bal te gaan spelen. Nadat de bal vijf meter heeft afgelegd of door een tweede speler is geraakt, mag een verdediger vanuit elke positie de bal spelen, ook als hij in eerste instantie niet op afstand stond.

• Een groene kaart betekent naast een waarschuwing dat de speler ook 2 minuten aan de kant moet. De scheidsrechter houdt de tijd bij.

• Alle veldspelers zijn verplicht een bitje te dragen. Heeft een speler deze niet in en constateer je dat tijdens een wedstrijd als scheidsrechter, dan moet deze speler meteen zijn bitje in gaan doen. Heeft hij geen bitje bij, dan doet de speler niet ( meer) mee aan de wedstrijd. Er wordt aan deze speler geen spelstraf opgelegd zoals een gele of rode kaart, maar de speler voldoet niet aan de regels om deel te nemen aan het spel. Uiteraard mag in zo’n geval wel een wisselspeler het veld inkomen, behalve bij een strafcorner.

• De mogelijkheid om een team een straf op te leggen ( bal 10 meter naar voren leggen) als deze bv. een vrije slag vertraagd is uit het spelreglement verwijderd.

• Een groene kaart voor een teambegeleider lijdt NIETtot een tijdstraf voor het team van 2 minuten. Een gele kaart voor een teambegeleider lijdt wel tot een tijdstraf van 10 minuten voor het team.